fbpx

Berenkind

Mijn naam is Marian van der Heiden, ik ben moeder van twee mooie dochters en drie geweldige kleinkinderen. Ik ben een bevlogen onderwijsmens met meer dan dertig jaar ervaring in het lesgeven aan jonge kinderen. Ook ben ik schrijfster van jeugd- en kinderboeken, filosofisch en spiritueel ingesteld en pedagogisch zeer vaardig.

Mijn interesse voor jonge kinderen werd gewekt tijdens mijn opleiding als kleuterleidster, waarin de ontwikkelingspsychologie voor kinderen van 0 tot 7 jaar centraal stond.

Na het behalen van mijn volledige onderwijsbevoegdheid heb ik lange tijd gewerkt op diverse scholen in Rotterdam. Mijn specialisatie omtrent het jonge kind heb ik uitgebouwd door het volgen van diverse opleidingen en cursussen. Ook heb ik zij-instromers gecoacht en de leergang middenmanagement afgerond. De laatste jaren heb ik op scholen in een managementfunctie gewerkt.

Daarnaast heb ik acht jeugd- en kinderboeken geschreven waarvan er één is verfilmd. Aan de hand van mijn boeken heb ik talrijke lezingen gegeven op basisscholen en heb ik meegewerkt aan lees-bevorderende activiteiten op scholen. Ook werkte ik mee aan het symposium over kinderliteratuur van de universiteit van Tilburg, gaf lezingen op openbare bibliotheken en heb boek vertalingen gemaakt uit het Engels.

In het onderwijs heb ik kennis gemaakt met veel verschillende stromingen en ideeën over het lesgeven aan jonge kinderen. Ik was eerst geïnspireerd door Maria Montessori, kwam later in contact met de Vrije school en vind de antroposofische benadering van het jonge kind sfeervol en herkenbaar. Ook in Emmi Pikler’s pedagogische visie over het jonge kind herken ik veel, dat mij mijn Kernwaarden en uitgangspunten voor Gastouderbureau Berenkind heeft doen formuleren. En de prikkelende inzichten van Alfie Kohn over belonen en straffen hebben in het Pedagogisch beleid een plekje gekregen.

Door de jaren die ik heb geleefd in de ongerepte natuur van de Pyreneeën, heb ik een speciale verbinding ontwikkeld met dieren, natuur en het milieu. Deze bezieling is terug te vinden in mijn denkbeelden hoe we het beste kunnen omgaan met jonge kinderen. Nu er een einde is gekomen aan mijn onderwijsjaren, wil ik mij graag inzetten voor het begeleiden van enthousiaste gastouders en hen inspireren met de inzichten die ik heb opgedaan in de omgang met jonge kinderen.

 

 

 

 

scroll to top