fbpx

Berenkind

Honden, katten, konijnen, cavia’s, de dieren van de kinderboerderij maar zelfs lieveheersbeestjes en wandelende takken, kinderen zijn vaak gefascineerd door dieren. Wij vinden het fijn als de gastouders van Berenkind respect hebben voor dieren en aan de kinderen die ze opvangen laten zien hoe ze met hun eigen huisdieren omgaan.  De omgang met huisdieren zal altijd door de gastouder zorgvuldig begeleid worden. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd met (huis)dieren in aanraking komen:

Kinderen met huisdieren zijn minder angstig en teruggetrokken. Als kinderen moeten huilen of zich overweldigd voelen, zullen dieren dat vaak aanvoelen. Ze komen naar het kind toe of gaan bij hen liggen. Kinderen die steun krijgen van een huisdier schijnen minder angstig en teruggetrokken te zijn.

Kinderen leren om verantwoordelijk te zijn. Door om te gaan met een huisdier, leert een kind verantwoordelijkheid dragen voor meer dan alleen zichzelf. De gastouder kan taken geven aan de kinderen om het dier eten te geven of te verzorgen. Als de gastouder positieve feedback geeft op afgeronde taken stimuleert ze ook het zelfvertrouwen van het kind.

Huisdieren zijn goed voor de gezondheid. Uit verschillende onderzoeken naar het effect van huisdieren op mensen met psychische en/of lichamelijke problemen blijkt dat mensen met een huisdier zich gelukkiger te voelen en gezonder te zijn. Ook blijkt dat kinderen met dieren minder gevoelig zijn voor binnenshuis allergenen als huisstofmijt.

Ze helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen.Net als mensen hebben dieren aandacht en genegenheid nodig. Door te leren omgaan met huisdieren kunnen kinderen leren omgaan met vreemden en andere kinderen.

Ze helpen kinderen geduldig te zijn. Huisdieren vragen soms veel geduld. Het krabben, kauwen en spullen stuk maken van huisdieren kan kinderen leren om zich in te houden en niet de hond of de poes te straffen voor iets waarvan het dier niet door heeft hoe erg het is.

Ook is het belangrijk dat de gastouder aandacht heeft voor de kleine kriebelbeestjes, en de kinderen bijvoorbeeld niet toestaat om mieren dood te trappen. Ze kan met een vergrootglas laten zien hoe insecten in elkaar zitten en boeken voorlezen over dieren passend bij het seizoen. Een spin die een mooi web heeft gemaakt, ganzen in het park, een lieveheersbeestje op een blote kinderarm; er zijn genoeg momenten tijdens de wandeling om naar dieren te kijken en er over te praten.

scroll to top