fbpx

Berenkind

Zes jaar geleden hebben wij, Annelies Brouwer en Marian van der Heiden, gastouderopvang Berenkind opgericht. Eerst was er één locatie, maar door alle aanvragen kwam daar na twee jaar een tweede opvanglocatie bij. Wij werden geïnspireerd door de visie van de antroposofie op het jonge kind, maar ook door onze eigen achtergrond. Wij hebben gewoond en geleefd in de Pyreneeën en vinden daarom de connectie met de natuur voor jonge kinderen heel belangrijk. Daarom hebben we met onze opvangkinderen veel gewandeld. De kindjes kwamen vaak terug van zo’n wandeling met alles wat ze hadden gevonden; zoals mooie steentjes, veren, bladeren, noten en dennenappels.

Door onze eigen keuze om vegetarisch te eten, besloten we om de kinderen van onze opvang geen vlees aan te bieden. Deze verbondenheid met de natuur, dieren en het milieu zorgde er  ook voor dat we alleen voedsel van biologische kwaliteit gebruikten. Zelfs de verzorgingsmiddelen en de was- en reinigingsmiddelen kochten we op basis van plantaardige ingrediënten en mineralen die gezond zijn voor mens en natuur. Want kleine kinderen zijn nog erg vatbaar voor ongezonde invloeden en we wilden ze een zo gezond mogelijk klimaat bieden binnen onze opvang.

Deze formule was erg succesvol, er bleek veel vraag te zijn naar deze vorm van opvang. Samen met de ouders vormden we een soort Berenkind community waarin ideeën o.a. over opvoeding, gezondheid en voedsel konden worden uitgewisseld. De jaarlijkse knutselavond, waarbij we met alle ouders een cadeau maakten voor de Sinterklaasviering, was een terugkerend succes.

Ik wil deze visie op kleinschalige kinderopvang graag delen met startende gastouders, die zich kunnen vinden in deze benadering van jonge kinderen. Alle informatie over hoe je gastouder kan worden, vind je onder het kopje ‘wat doet gastouderbureau Berenkind voor je’. Als je onder deze knop door scrolt, vind je alle voorwaarden om gastouder te worden.

scroll to top